NEMZETKÖZI SZIMPÓZIUM A CSALÁS ÉS VESZTEGETÉS ELLENI KÜZDELEMRŐL AZ EU-BAN
AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSI ÉS KÖZIGAZGATÁSI SZERVEK KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS MEGERŐSÍTÉSE

Budapest, 2011. május 5-6.
Károlyi - Csekonics Rezidencia,
Múzeum u. 17.

A konferencia szervezői:
Laviero Buono, ERA
Prof. Dr, Farkas Ákos, Miskolci Egyetem

A konferencia a Magyarország EU Elnökségének keretében, és az Európai Bizottság, a Hercule II Program társfinanszírozásával valósul meg.

Az igazságszolgáltatási és közigazgatási szervek közötti hatékony határokon átnyúló együttműködés kiemelkedő szerepet tölt be az Európai Unión belül, illetve annak határain kívül elkövetett csalások és vesztegetések számának csökkentésében, valamint az ehhez szükséges szakértelem megszerzésében. A pénzügyeket érintő nyomozási technikák ennek elérése érdekében mind nemzeti, mind európai, mind pedig nemzetközi szinten fejlesztést igényelnek.

Jelen nemzetközi  szimpózium keretében, amely Magyarország Európai Uniós elnökségének támogatása, valamint az Európai Bizottság (OLAF) Hercule II Programjának társfinanszírozása mellett valósul meg, megvitatásra kerülnek kifejezetten gyakorlati szempontból a csalás és vesztegetés elleni küzdelemre vonatkozó elképzelések. Ad hoc kerekasztal beszélgetések keretében kerülnek megvitatásra a nyomozások operatív kihívásai az igazságszolgáltatási és közigazgatási szervek számára.

A rendezvény első részében a csalás és vesztegetés elleni küzdelem és az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmére vonatkozó európai jogi szabályozás kerül áttekintésre.

Az ezt követő szekciókban az EU csalás és vesztegetés elleni politikája, különös tekintettel a nemzeti hatóságok és az EU intézményei közötti együttműködésre.

A szimpózium során két panelbeszélgetés is megrendezésre kerül. Ezek egyikének témája a kölcsönös jogi segítségnyújtás lesz a csalás és korrupciós ügyekben, míg a másik a vagyoni előnyök visszaszerzésére irányul.