A MAJEB rövid története

A magyar egyesület, amely a Magyar Jogászok az Európai Büntetőjogért Egyesület nevet viseli 1997-ben jött létre. Székhelye a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara. Elnöke Prof.Dr. Farkas Ákos a ME ÁJK Bűnügyi Tudományok Intézetének Igazgatója, társelnöke Prof. Dr. Miskolczi-Bodnár Péter a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, versenybíró, főtitkára pedig Dr. Virág György PhD az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója. Az Egyesület szerepel az Országgyűlés elnöke által a társadalmi és érdekképviseleti szervezetekről közzétett listán (MK 2002/77. szám Hivatalos Értesítő, a Magyar Közlöny Melléklete, MK 2009/24. szám)

Tagjainak létszáma közel száz fő, közöttük kollektív tagként a Legfelsőbb Bíróság és a Legfőbb Ügyészség. Az Egyesület tagja lehet mindenki aki érdeklődik az európai büntetőjog iránt, elfogadja az Egyesület alapszabályát és befizeti az éves tagdíjat, ami magánszemélyeknek jelenleg kétezer, szervezeteknek pedig negyvenezer forint.
Az Egyesület a számos hazai konferencián túl 2002-ben az európai ügyész intézményéről rendezett nemzetközi konferenciát. Ezt követte a 2007-ban Miskolc-Lillafüreden a Magyar Jogász Egylet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetével közösen a megrendezett az EU csalások elleni fellépés és az ebben közreműködő hatóságok közötti együttműködés kérdéseit taglaló nemzetközi konferencia. A közeljövőben, 2011. május 5-6-án Budapesten a Károlyi-Csekonics Rezidencián a magyar EU elnökség idején, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával a Trier (Németország) székhelyű Európai Jogakadémia szervezésében, az OLAF Hercule II programjának pénzügyi támogatásával rendezünk nemzetközi konferenciát a európai csalás és korrupció elleni fellépésről.
Az Egyesület honlapja segítségével is szélesíteni kívánja az európai büntetőjog iránt érdeklődő magyar szakemberek körét, fórumot teremtve a közös gondolkodásnak, publikációknak, tudományos munkának, gyakorlati kérdéseknek, információs központként pedig elő kívánja segíteni a szakemberek tájékozódását az európai büntetőjog és bűnügyi együttműködés területén zajló eseményekben.